De Reuzenpanda: de knuffelbare bamboebeer

De reuzenpanda 


Diep in de wouden van China leeft een prachtig dier. Een zeldzaam dier wel te verstaan. De prachtige Ailuropoda Melanoleuca, oftewel de reuzenpanda. Het logo van het WWF en misschien wel het meest bekende dier dat er bestaat. Deze lieve gigant heeft het zwaar te verduren gehad.

We weten als westerse mensen echter pas zo'n 150 jaar van het bestaan van dit dier. Voor deze tijd had buiten Azië nog nooit iemand van het dier gehoord. Helaas wordt de soort al enige tijd met uitsterven bedreigd. Wat maakt dit dier zo bijzonder en hoe kunnen we deze soort beschermen?

In totaal zijn er nog zo'n 2000 panda's over op de wereld. Ze zijn allemaal eigendom van China. Ook de panda's in de Nederlandse dierentuinen zijn 'gehuurd' van de Chinezen. Ze maken deel uit van het fokprogramma waar China mee bezig is. Dit programma is in het leven geroepen om de soort van uitsterven te behoeden. Panda's planten zichzelf moeilijk voort namelijk. 

Voortplanting en baby panda's


Panda's planten zichzelf niet zomaar voort. Ze zijn slechts enkele dagen per jaar vruchtbaar, meestal maar drie of vier dagen in een heel jaar. Dit is ook de enige tijd die het mannetje en het vrouwtje met elkaar doorbrengen. Hierna gaan ze beiden hun eigen weg. Panda's zijn geen groepsdieren namelijk.

Na vijf maanden zwangerschap wordt er een kleine baby geboren. Hij heeft geen haar en weegt maar 100 gram. Na 12 maanden mag de kleine panda zijn eerste stuk bamboe eten. De moeder zorgt gedurende de eerste 18 maanden voor de baby. Daarna gaan ze hun eigen weg. De kleine panda is klaar om zelfstandig de wereld te verkennen. Het kan tot wel vier jaar duren, voordat een vrouwtjes panda er aan toe is om opnieuw voort te planten. 

Gevaren voor de panda


De reuzenpanda heeft eigenlijk geen natuurlijke vijanden. Roofdieren die toch proberen een slag te slaan richting de baby, krijgen met mama panda te maken. Er is echter maar een dier dat een gevaar levert: de mens. Door mensen verdwijnt het leefgebied en ook zijn er stropers die veel geld verdienen aan pandahuiden.

Meer dan de helft van het leefgebied van de panda is afgenomen in de afgelopen 50 jaar. Door de aanleg van wegen en het uitbouwen van steden wordt het steeds moeilijker voor die dieren om andere panda's te vinden. Door organiaties zoals het WNF worden er steeds meer rangers ingezet om gebieden te beschermen tegen stropers. Met hun hulp zijn er al meer dan 65 beveiligde panda reservaten in China. 

Even overzichtelijk:

 

  • Officiële naam: Ailuropoda Melanoleuca
  • Bekend als: De reuzenpanda, panda, bamboebeer
  • Klasse: Zoogdier
  • Gemiddelde leeftijd: 20 jaar
  • Oudste panda ooit: 38 jaar, Xinxing 

 

Het leven van de panda in cijfers

 

Download de infograpic pdf hier in hoge kwaliteit. 

 

 

 

 

Bronnen: National Geographic, WWF Ranger Club, WWF, International Foundation of Animal Welfare

 

DYR Clothing
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter